Samværshindring, samværssabotasje og foreldrefremmedgjøring
Til Psykologforeningen ved Kim Edgar Karlsen fra Eivind Meland, leder av PASG Norge.
Jeg er leder av PASG Norge (Parental Alienation Study Group) som driver folkehelsearbeid for å forebygge og håndtere destruktive familiekonflikter.
Ordene i tittelen røper et stort og skjult folkehelseproblem der foreldre som er utsatt for samværssjikane, samværshindring og foreldrefremmedgjøring rammes av en stor og alvorlig psykisk belastning. Disse handlinger har stor innvirkning på samværsforeldrenes livskvalitet og helse. Mange får langvarig forringet sin livskvalitet, en stor andel medisinerer seg med piller og alkohol, og enkelte tar sitt eget liv på grunn av tapet av kontakten med barna. Dette kan ikke defineres som noe annet enn psykisk vold. I tillegg rammes et stort antall barn som opplever å bli brukt som våpen i kampen mot en forelder som de har hatt et godt og omsorgsfullt forhold til, eller de brukes som omsorgspersoner i prosesser vi kaller parentifisering. Begge deler fører til redusert psykisk og sosial helse for et stort antall barn.
Det ligger i samfunnsoppdraget til psykologene at man skal fremme og bidra til at den psykiske helsen i Norge forbedres. Det burde således ligge i Psykologforeningens interesse å synliggjøre konsekvensen av den psykiske voldsbelastning disse foreldre er utsatt for, og bidra til at dette problemet blir håndtert på en best mulig måte av samfunnet. Det kan ikke være et alternativ for psykologstanden å hindre at denne form for vold blir belyst og håndtert av samfunnet på en adekvat måte. Tvert imot kan vi hevde at det ligger et etisk og faglig ansvar på psykologene til å innta en aktiv rolle for å belyse/begrense disse fenomen.
Vi i PASG Norge er fullt klar over at foreldrefremmedgjøring er et omstridt begrep. Vi mener imidlertid at konseptuell uenighet ikke må stå i vegen for at vi sammen må kunne identifisere og håndtere emosjonell mishandling og vold mot barn og mot foreldre.
Psykologforeningen har svart:
Spørsmålet om psykologforeningens arbeid med foreldrefremmedgjøring har blitt drøftet i politisk ledermøte med den konklusjon at vi ikke har mulighet til å prioritere et slikt arbeid inneværende landsmøteperiode.
Psykologforeningen er en medlemsorganisasjon som fremmer medlemmenes synspunkter i samfunnspolitiske, fagpolitiske og interessepolitiske spørsmål. Våre overordnede satsingsområder og politiske prioriteringer besluttes av landsmøtet hvert tredje år og forvaltes løpende av sentralstyret og politisk ledelse. Vi jobber med å fremme psykisk helse og motvirke vold og undertrykking på flere områder. Dette inkluderer både barn, voksne, familier og eldre.