Seminar: Rettssikkerhet og barnets beste – uforenlige hensyn?
Mannsforum og PASG Norge har gått sammen om å arrangere et åpent seminar på Litteraturhuset i Oslo den 15. mars. med temaet: “Rettssikkerhet og barnets beste – uforenlige hensyn?”.
Dato: 15. mars fra kl. 10-14
Sted: Litteraturhuset i Oslo
Arrangører: Mannsforum og PASG Norge
Gratis adgang. Klikk her for å sende påmelding (åpner i ny fane)
Utsettes barn og foreldre for rettsløshet?
Mannsforum og PASG Norge arrangerer i fellesskap et seminar som setter søkelyset på noen av de såreste og vanskeligste punkter som gjelder tvister om barn. Alle er enige om at barnets beste skal være styrende for avgjørelser om bosted og samvær. Men mange opplever at dette i praksis kan bety at deres og barnas rettssikkerhet blir ofret. Hvis en beskyldning om vold eller overgrep legges til grunn uten bevis – for å være på den «sikre siden» - kan det bety at en forelder blir uskyldig stemplet som voldsutøver og blir frarøvet kontakt med barnet sitt.
Er dette akseptabelt i et rettssamfunn? Og er det til barnets beste? Hvis det dessuten ikke er noen form for reaksjon, selv mot de som bevisst leverer falske anmeldelser for å vinne fram i kampen om barna, kan en da si at samfunnet legger til rette for at systemet misbrukes? Hva bør gjøres? Trenger vi andre lover og endret myndighetspraksis?
Vi har fått en rekke engasjerte og dyktige fagfolk med oss til å belyse disse spørsmålene.
Seminaret finner sted på Litteraturhuset i Oslo den 15. mars fra kl 10-14. Det er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Klikk her for å sende påmelding (åpner i ny fane).
Møte- og debattleder er Geir Furuseth, mangeårig journalist med bakgrunn fra en rekke medier. I ferd med å ferdigstille en bok om «Barn med ukjente fedre og fedre med ukjente barn.»
Klikk her for å se detaljert program for seminaret.
Bolk 1: Hva skjer i rettsapparatet?
Foredragsholdere
Sigurd Klomsæt: Justismord og foreldretvister
Klomsæt er advokat, har vært sentral i arbeidet med å gjenopprette rettferdighet i mange store saker om justismord. Han har også ført saker mot den norske stat for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, der han har vunnet fram på vegne av en far som på uholdbart grunnlag ble stemplet av lagmannsretten som overgriper i sak om samværsrett.
Noen spørsmål vi har til ham: Hvordan kan uriktige anklager få betydning i rettslige tvister om bosted og samvær? Hvilke mekanismer bidrar til dette? Hva dreide Sanchez Cardenas-saken i Strasbourg seg om, og hvilke konsekvenser har den fellende dommen mot Norge fått? Hvordan kan rettsvesenets aktører motvirke at uriktige beskyldninger om overgrep og vold blir lagt til grunn? Hva er jussen på dette området? Hvordan kan jussen brukes av parter og advokater, og hva burde lovgiver endre?
Rune Bård Hansen: Vold og overgrep i foreldretvister sett fra et dommerperspektiv (25 min)
Hansen er lagdommer i Agder lagmannsrett, har tidligere arbeidet bl a som politimester I Vestfold og førstestatsadvokat i Økokrim. Har markert en kritisk holdning til rettsvesenets behandling av «sovevoldtekter». Hans brede og omfattende bakgrunn fra justissektoren koplet med vilje til å reflektere over egen profesjon, gjør ham til en viktig stemme som vi er svært glade for å ha på vårt program.
Han vil belyse dommernes dilemma når det fremmes svakt underbygde anklager om vold eller overgrep i foreldretvister. Noen spørsmål vi tenker han kan belyse: Hvordan fungerer systemet med avhør av barn som grunnlag for bevisbedømmelsen i overgrepssaker? Hvor utbredt er det med uriktige beskyldninger, og i hvilken grad er det system-betingede årsaker til at dette forekommer? Hvordan forholder påtalemyndigheten og domstolene seg til falske anklager som straffbare handlinger? Bør eventuelt praksis og/eller lovgivningen endres?
Arild Linneberg: Rettsvesenets retorikk
Linneberg er professor emeritus i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Han har i skrift og tale gjennom mange år arbeidet grundig med en rekke kjente straffesaker, og har ut fra sitt ståsted i litteraturvitenskapen forsøkt å finne ut hva det er som gjør at det norske rettsvesenet kan ende opp med å ta så feil i så mange alvorlige saker. Vi tror at hans innfallsvinkel til hvordan rettsapparatet fungerer i straffesaker har stor relevans for vårt tema. Linneberg har også utgitt bok om sine egne erfaringer med rettssystemet i barnefordelingssak: Far og barn i mødrelandet.
Paneldeltaker: Birgit Vinnes, advokat med omfattende erfaring som bistandsadvokat i straffesaker og advokat i foreldretvister. Har markert seg blant annet ved å peke på at det er for lett å vinne frem i retten ved å opptre manipulerende, noe dommere og sakkyndige ikke fanger opp.
Bolk 2. Et kjønnspolitisk minefelt? Fortsettelsesvold, foreldrefiendtliggjøring, samværssabotasje
Foredragsholdere:
Ole Petter Olsen og Tommy Karlsson er sentrale tillitsvalgte og aktivister i Mannsforum og vil dele erfaringer gjort gjennom Mannsforums hjelpetiltak Kamerathjelpen.
Robert Antczak, en far fra Østfold som etter årelang kamp ble renvasket for grove beskyldninger og fikk omsorgen for sin sønn gjennom Eidsivating lagmannsretts dom av 10. desember i fjor (sak LE-2024-20433). Han vil dele sine erfaringer med å ha blitt utsatt for systematisk fiendtliggjøring i barnetvist.
Dag Øyvind Engen Nilsen: Hvordan personlighetstrekk, situasjonsbetingede forhold og systemfaktorer virker inn når foreldre er i tvist om barna.
Nilsen er forfatter og psykolog, særlig kjent for sitt arbeide med personlighetsforstyrrelser, har skrevet to bøker om emnet. Noen spørsmål vi gjerne vil høre hans syn på: Er det bestemte personlighetstrekk som går igjen i de tyngste sakene? Hvordan oppstår, vedlikeholdes og forsterkes uriktige anklager? Hvordan kan en psykolog – sakkyndig eller terapeut - skille mellom personer som ønsker å ivareta sine barn og en som bruker barna som instrument til å oppnå noe annet? Har hjelpeapparatet nødvendig kompetanse?
Mona Kristin Berg, advokat, hun representerer fedre som har blitt fratatt samvær og derfor må betale høyere bidrag. I kampen for å få underkjent NAVs praktisering av bidragsreglene er foreløpig siste ord Trøndelag tingretts dom i statens favør den 29. januar i år. Dommen er gjengitt her: https://mannsforum.no/nyheter/nav-omsorgssvikt/ Den er anket.
Torben Haugaard, psykoterapeut, bedriftsrådgiver m.m. Han er formand (!) for Manderådet i Danmark. Han vil dele av sine omfattende erfaringer og kunnskap, blant annet om den danske lovgivning om foreldrefremmedgjøring.
Paneldeltaker: Fridtjof Piene Gundersen, advokat og samfunnsdebattant med bred erfaring særlig i spørsmål om barn og menneskerettigheter.
Program – Rettssikkerhet og barnet beste – uforenlige hensyn?
10:00–10:05 Velkommen, praktisk info ved Ole Petter Olsen.
Bolk 1. Hva skjer i rettsapparatet?
10:05–10:10 Geir Furuseth: Introduksjon av tema
10:10–10:30 Sigurd Klomsæt: Justismord og foreldretvister (EMD Case: Sanchez Cardenas vs. Norway)
10:30–10:50 Rune Bård Hansen: Vold og overgrep i foreldretvister sett fra et dommerperspektiv.
10:50–11:10 Arild Linneberg: Rettsvesenets retorikk (Video-overført)
11:10–11.50 Geir Furuseth. Panelsamtale: Sigurd Klomsæt, Rune Bård Hansen og Birgit Vinnes. Kanskje representanter fra Familie- og kulturkomitéen på Stortinget
11.50–12.05 Kaffepause
Bolk 2. Et kjønnspolitisk minefelt? Fortsettelsesvold, foreldrefiendtliggjøring, samværssabotasje
12.05–12:10 Geir Furuseth: Introduksjon av tema
12.10–12.20 Ole Petter Olsen/Tommy Karlsson: Mannsforum og erfaringer fra Kamerathjelpen
12.20–12.35 Robert Antczak: En personlig beretning om å bli utsatt for foreldrefiendtliggjøring
12.35–12.55 Dag Øyvind Engen Nilsen: Hvordan personlighetstrekk, situasjonsbetingede forhold og systemfaktorer virker inn når foreldre er i tvist om barna.
12.55–13.10 Mona Berg: Bidragsreglene – bidrar de mest til økt konflikt?
13.10–13.25 Torben Haugaard: Erfaringer fra arbeidet det danske Manderådet.
13:25–14.00 Geir Furuseth. Panelsamtale: Dag Øyvind Engen Nilsen, Mona Berg, Fridtjof Piene Gundersen, Torben Haugaard. Kanskje representanter fra Familie- og kulturkomitéen på Stortinget
Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, 0167 Oslo