Ny lovgivning i Danmark om foreldrefremmedgjøring
Øivind Østberg
Det danske Folketinget har den 19. desember 2024 vedtatt banebrytende lovgivning som anerkjenner foreldrefremmedgjøring og trakassering som vesentlige skadelige faktorer i familiesaker. Denne lovreformen markerer en viktig endring i hvordan de bestemmende instanser skal håndtere saker knyttet til familierett. Loven trer i kraft 1. januar 2025.
Foreldrefremmedgjøring som en realitet
Lovvedtaket endrer først og fremst foreldreansvarsloven § 4, som tilsvarer den norske barneloven § 48, og innfører et nytt avsnitt som fastslår at ved vurderingen av barnets beste skal hensynet til barnets rett til begge foreldre trekkes inn. Det viktige nye er for det første at det presiseres at “Samarbejdschikane, herunder forældre-fremmedgørelse, som er kommet til udtryk ved barnets adfærd”, inngår i dette. Videre er det av stor viktighet at det er lagt til følgende: “Samarbejdschikane, herunder forældre-fremmedgørelse, tillægges konsekvenser hvis dette er til barnets bedste”.
Det danske begrepet samarbejdschikane omfatter det som på norsk kalles samværssabotasje, men har også et videre betydningsinnhold som tar høyde for den realitet at trakasserende og uakseptabel adferd mot den andre forelder kan omfatte mye mer enn direkte sabotasje av samvær.
Det følger av loven at det er et ansvar for både foreldre, familierettshus (som er den danske første-instansen i foreldretvister) og dommere i de alminnelige domstoler å sikre at loven etterleves, og at det vil bli iverksatt sanksjoner ved brudd. Den viktigste konsekvens som kan bli aktuell, er at den “sjikanerende” forelder mister omsorgen for barnet. At dette slås fast av lovgiver som en reell mulighet, burde borge for at loven får en preventiv virkning, noe vi sårt har savnet i norsk barnelovgivning.
Raskere avgjørelser i besøksrettssaker
Lovvedtaket gjør noen endringer i familierettshuset behandlingsregler. Signalet er at brudd på samværsrett skal behandles som hastesak innen definerte tidsfrister.
Som utgangspunkt skal Familierettshuset treffe avgjørelse om samvær innen 4 uker. Dersom dette ikke er mulig, skal alle undersøkelser og avgjørelser foretas innen maksimalt 4 måneder. Dette har som mål å gi barn umiddelbar kontakt med foreldrene sine og forhindre unødvendige forsinkelser.
Løftene om delt foreldreansvar
Danmarks lovreform bygger på eksisterende lovgivning som allerede anerkjenner delt foreldreansvar som normen. Dette er i samsvar med praksis i de nordiske landene og støttes av forskning som viser at det er i barnets og samfunnets beste interesse.
Et viktig skritt
Den nye lovgivningen i Danmark representerer et viktig skritt i rettferdighet for barn og foreldre, og den vil kunne bidra til en sterk reduksjon av de enorme belastninger som dagens praksis påfører barn, foreldre og hele samfunnet. Loven er et eksempel til etterfølgelse i Norge.
Lovteksten fra Folketinget kan lastes ned ved å følge denne lenken: Lov om ændring af forældreansvarsloven og lov om Familieretshuset.