Kilden Kjønnsforskning – en del av norsk kanselleringskultur
– Kilden kjønnsforskning er en del av forskningsrådets organisasjon, og det er forventet at de bidrar til å innfri forskningens grunnleggende krav til åpenhet og kritisk og dialogisk tilnærming til samfunns- og folkehelsespørsmål. I kjølvannet av denne erfaring, vil det være interessant å vite hva Forskningsrådets ledelse mener om å bli brukt av et eget presseorgan til et angrep på vitenskapens og forskningens mest sentrale verdier, skriver Eivind Meland.
Av Eivind Meland
Lesere av PASGs hjemmesider har fått med seg at den internasjonale PASG konferansen i september ble en suksess. Toneangivende deler av norsk fagmiljø var ikke interessert, og noen har villet kansellere hele foreldrefremmedgjørings-begrepet. Én av svært få medier som deltok på konferansen, var Kilden Kjønnsforskning, en publikasjon som finansieres av Norges Forskningsråd. Journalisten intervjuet begge konferanselederne, fikk tilsendt fotos fra konferansen og fikk supplerende opplysninger gjennom diverse e-poster. Arrangørene gikk selvsagt ut fra at de ville publisere fra konferansen. Men NEI: Etter fem måneder får vi beskjed om at de ikke vil publisere fra konferansen. Redaktøren henviser til Vær varsom plakaten 3.2
3.2. Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling.
Det dreide seg om en reportasje fra en internasjonal konferanse med 250 deltagere fra 40 land og med foredragsholdere fra mer enn 20 land, inkludert rammede foreldre som hadde en egen seanse under konferansen. Forskningsrådet bevilget 150.000 kr som støtte til konferansen, og vi oppfattet det som en anerkjennelse, og at rådet ser det som viktig for vitenskap og forskning at ulike oppfatninger om sentrale samfunns- og folkehelsespørsmål belyses også fra perspektiver som noen forsøker å kansellere. Fritt ord støttet konferansen med 40.000.
Lesere kan få et inntrykk av hvordan noen toneangivende aktører driver kansellerings-virksomhet her:
https://www.pasg.no/artikler/the-psychological-associations-need-for-censorship
https://www.psykologtidsskriftet.no/artikkel/2023as09ae--Foreldrefremmedgjoring-bor-skrotes
Journalisten var til stede og intervjuet både Lena Hellblom Sjögren og Eivind Meland. Journalisten hadde kontakt med begge etter konferansen, blant annet ba hun oss om å sende fotos fra konferansen. Selvsagt trodde vi at det dreide seg om en reportasje med intervju av navngitte kilder som alltid har stått fram i offentligheten med fullt navn.
Etter hvert forsto vi, på spørsmål som vi måtte besvare på epost, at redaksjonen ønsket flere kilder og synspunkt fra aktører som ikke var til stede på konferansen og som ikke har vist vilje til å delta i dialog med det fagmiljø som arrangørene tilhører. Se:
https://www.psykologtidsskriftet.no/artikkel/2023as09ae-Heller-dialog-enn-skroting-av-forskning
Vi presiserte for journalisten at vi ikke satte oss mot at andres synspunkter kom fram i reportasjen.
For tre uker siden (5 måneder etter konferansen ble avsluttet) fortalte journalisten at en av dem som de hadde intervjuet var samme person som i mange år har ivret for å skrote begrepet og advart mot å bruke det. Like etter sendte de beskjed om at reportasjen ble stoppet med den begrunnelse at en av motstemmene som de hadde intervjuet, hadde trukket seg fra å være intervju-objekt. Med andre ord lot de personer som over lang tid har prøvd å ensrette fagfeltet og kansellere andres perspektiver oppnå det som de har etterstrebet i flere år. Kilden lar seg bruke til non-platforming. Dette har selvsagt ingenting med Vær-varsom-plakaten å gjøre.
Begrunnelsen er søkt og usaklig. Hvis de hadde ønsket å introdusere andre perspektiver i reportasjen, kunne de brukt åpne kilder som for eksempel Stokkebekks artikkel i psykologtidsskriftet, se peker over. De kunne også brukt en fersk artikkel i Fokus på familien som samme person er medforfatter på fra desember 2024.
Kilden kjønnsforskning er en del av forskningsrådets organisasjon, og det er forventet at de bidrar til å innfri forskningens grunnleggende krav til åpenhet og kritisk og dialogisk tilnærming til samfunns- og folkehelsespørsmål. I kjølvannet av denne erfaring, vil det være interessant å vite hva Forskningsrådets ledelse mener om å bli brukt av et eget presseorgan til et angrep på vitenskapens og forskningens mest sentrale verdier. Kan de være bekjent av det?